Matzoartstudio

Grafisk illustration

Hipster Kalle - Blond skäggprydd pojke.

Hipster har funnits redan på 1940-talet, dock med varierande innebörd. Lite krasst skulle man kunna säga att det gemensamma hos gårdagens och nutidens hipster är att de själva uppfattar sig som lite "hippare" än gemene man. Att de anser sig ha en exklusive kunskap om vad som "är inne" före alla andra.

Ursprunget till gårdagens hipster hittar vi i jazzens barndom där svarta jazzmusiker använde orden "hep" eller "hepcat" för att beskriva någon - både musiker och fans - som "visste vad det handlade om". Med bebopens intåg på 1940-talet gick man över till "hip" och "hipster", samtidigt som alltfler unga vita började intressera för subkulturen som uppstod runt jazzmusiken.

I Wikipedia beskrivs 1940-talets hipster som vita ungdomar "med avslappnad attityd, sarkastisk humor, självförvållad fattigdom och avslappnade sexuella koder". Även ordet "hippie" kommer från hipster och användes, enligt Mark Greif, ursprungligen som ett förolämpande diminutiv - en förminskande form - om de ungdomar som i slutet av 1960-talet hängde runt North Beach, San Francisco, och Greenwich Village, New York, och som inte brydde sig om vare sig jazz eller poesi utan bara om droger och att ha det kul.

Illustrationerna finns att köpa i min webshop.

Område

Graphic Illustration

  •  
  •  

this website requires Javascript.
Please enable javascript to use this site without issue.